Sagetes verbals

Speak of the moderns without contempt, and of the ancients without idolatry. (Lord Chesterfield)

dilluns, 14 de gener del 2008

Sobre descàrregues d'arxius (nota tècnica)

Algú m'ha comentat que no s'aclaria amb això de descarregar-se coses del servidor d'arxius compartits (predominantment Rapidshare). Jo tampoc no hi entenia res fins fa quatre dies, de manera que permeteu-me anotar quatre cosetes per als qui no s'hi atreveixen encara. Els qui ja ho coneixeu, passeu d'aquestes historietes.
Rapidshare és un servidor on la gent pot enviar gratuïtament arxius (de qualsevol tipus) de fins a 100 megabytes, i d'on tothom es pot descarregar aquests arxius a una velocitat molt raonable. Si es fa la descàrrega sense pagar, la quantitat d'arxius, i el temps de descàrrega entre ells, estan subjectes a limitacions. No és gens car (uns 7 euros mensuals), però si no teniu previst de fer el pirata de manera ostensiva podeu optar per les descàrregues gratuïtes i espaiades en el temps.
El procediment és senzill. Primer, heu de tenir una adreça URL que us indica quin és l'arxiu de Rapidshare que us voleu abaixar. Hi cliqueu (o la copieu a la finestra d'adreces del navegador), i llavors s'obrirà la pàgina de Rapidshare. Aquesta us presentarà una graella de tres columnes on us demanarà si hi accediu com a abonats ("Premium", botó inferior de la columna central) o gratuïtament ("Free", botó inferior de la columna esquerra). Cliqueu el segon botó, és clar. Llavors passeu una segona pantalla de "compte enrere", que a sota de l'adreça URL que heu clicat (i que apareix en roig al centre de la pantalla) us diu que la vostra descàrrega serà possible en, per exemple, 2.1 minuts. Tranquils: espereu un moment, ho fan perquè patiu una miqueta. Passada aquesta llarga temporada d'interminable espera, Rapidshare mateix us presentarà una pantalla on apareixen diversos noms de servidors per triar (jo ho deixe sempre tal com ve) i una finestreta on heu d'incloure un codi de quatre lletres i/o números que apareixen en la pantalla. Això ho fan per evitar la mecanització de les descàrregues; és a dir, per assegurar-se que a l'altra banda del cable hi ha una persona humana patint, bavejant i esperant l'oportunitat de llançar-se com un voltor sobre l'indefens arxiu. Una vegada heu teclejat el codi, el vostre sistema operatiu us mostrarà una finestreta on us dóna a triar entre reproduir l'arxiu demanat o guardar-lo en el disc dur. Trieu la segona opció, evidentment, i si us demana on voleu que deixe l'arxiu indiqueu-li una carpeta creada per vosaltres amb aquest fi, o directament a l'escriptori. I ja està! Com que heu entrat gratuïtament a Rapidshare, si us voleu descarregar un altre arxiu haureu d'esperar unes hores (1, 2 o 3, depèn del volum que us haureu abaixat abans).
Resum: clicar en l'adreça que identifica l'arxiu, clicar en "Free", esperar un moment, teclejar el codi d'entrada que us dóna Rapidshare, especificar "guardar en disc", i ja està.
De res.
P.S.: Això afecta els arxius a descarregar, no els que us pose com a exemples. Aquests darrers els podeu escoltar directament a l'ordinador fent clic en les icones de reproducció que apareixen a l'esquerra de cada exemple. I, òbviament, heu de connectar els altaveus... ;-)