Ací teniu la quarta entrega de la sèrie de pamflets, el meu exercici personal de pensament "perspectivista". S'ha retardat per raons alienes a la meua voluntat, i demane perdó per l'injustificat suspens que s'ha creat al voltant d'aquest darrer pamflet.
La sèrie es completarà amb un epíleg, que escriuré quan puga. Que quede clar que amb aquests pamflets no vull crear polèmica, sinó demostrar que, com en aquella frase de Renoir que vaig citar,
ils ont tous ses raisons.Pamflet contra els moderns
No tots els moderns són iguals. Justament a l’inrevés: aquesta és l’època de l’extrema diferència, de la irreductible diversitat, del campe qui puga. Entre els moderns hi ha, simplificant molt, tres grups: els conservadors, els independents i l’avantguarda. Aquest pamflet s’adreça als d’avantguarda, els que històricament s’han considerat es consideren a ells mateixos com els més avançats (i, en alguns casos, els més «radicals»). En parlar dels moderns ens referirem a ells, perquè són ells els qui afirmen encarnar l’esperit dels temps.
La música dels moderns és un infant que naix mort. No es genera a partir de cap passió compartible, tret de la mecànica mateixa de la creació, i no té l’objectiu de transmetre cap sentit ni d’expressar cap contingut de consciència. La música dels moderns està destinada a l’escolta i prou, a tot estirar és per a una mera «escolta compartida». És clar, per a transmetre i expressar, per a establir una comunicació real, és imprescindible un llenguatge comú, i el dogma suprem dels moderns afirma que cadascú n’ha d’inventar un de propi. La qual cosa, curiosament, va a parar a la negació mateixa del concepte de llenguatge. A la base de la creació musical dels moderns sovint hi ha, això sí, un minuciós treball artesanal, guiat per consideracions estrictament intel·lectuals semblants a un joc, a un trencaclosques. Com que no hi ha cap intenció de comunicar res, el que en resulta té la mateixa vida interior que qualsevol moviment mecànic o que qualsevol producte industrial. Lletra morta, plena de complicació i de matisos, certament, però completament buida de vida. La tòpica «obertura de la sensibilitat» no és altra cosa que l’acció de suportar repetidament aquesta buidor fins que hom és capaç de dir amb veu alta que «ho entén» i que «li agrada». Es tracta d’atordir la pròpia sensibilitat prou com per simular que darrere d’allò hi ha alguna cosa digna d’atenció. Qui no siga capaç de jugar aquest joc, o senzillament no vulga entrar-hi, rebrà dels moderns, en un moment o altre, alguna de les diverses formes d’anatema: ignorància («vostè no té els coneixements tècnics per a entendre-ho»), conservadorisme («vostè no vol acceptar els canvis en la sensibilitat artística») i insensibilitat («vostè té un paladar auditiu de suro») són algunes de les respostes més freqüents. Tot plegat té la funció de dissimular que els moderns cauen en diverses degradacions; per manllevar a Tzvetan Todorov el seu diagnòstic dels paranys de la literatura actual, uns cauen en el formalisme, quan el mitjà esdevé fi en si, i l’interès es trasllada de la comunicació a l’instrument mateix, perquè ja no hi ha res a comunicar i el discurs esdevé flatus vocis (per exemple, els espectralistes, interessats només a fer experiments amb el timbre; o els serialistes integrals, que no tenen altra obsessió que la de convertir un procediment matemàtic en nucli i sentit d’una activitat compositiva mecànica) (per cert, quan no hi ha res a dir, bé que saben amagar aquest desert d’idees darrere de títols pedantíssims, altisonants i que no tenen cap relació amb el contingut de les obres; clar, quina relació havien de tenir?); d’altres cauen en el nihilisme, quan la situació comunicativa mateixa desplaça el contingut efectiu i no hi ha obra d’art, sinó un mer joc amb les expectatives de l’auditori (l’exemple perfecte és, òbviament, John Cage); molts d’ells, dels uns i dels altres, es deixen endur pel solipsisme, obsedits a crear un idioma autoreferencial.
El que ha passat en la música no s’ha de deslligar del que ha ocorregut en les arts en general. Ja queda fora de discussió si la pintura figurativa o no figurativa mereix més o menys atenció: tal com em recordava un dia l’amic Josep Sanz, gràcies a aquesta degradació global de l’experiència artística en 1961 Piero Manzoni pogué vendre com a obres d’art llaunes amb 30 grams d’excrements seus. En música, els autors que han passat a la «llista blanca» poden fer circular tanta Merda d’artista musical com vulguen, perquè sempre hi haurà una manera o altra de justificar-la. Diran que es tracta d’experimentar —una de les excuses predominants, i que serveix per a explicar qualsevol cosa, perquè hom pot estar fent experiments tota la vida sense produir res de substantiu—, diran que el que resulta artístic és la relació amb el públic, diran que volen treballar sobre aspectes del so que la música antiga no tenia prou en compte, diran que es tracta de construir «paisatges sonors» —qualsevol combinació de sons es pot considerar un «paisatge sonor»!—, etcètera. En el fons, o bé hi ha un argument d’autoritat («els qui en saben diuen que això mereix atenció; per tant, no sigues ignorant, recita el que diuen els savis i aprèn a estimar-ho») o bé hi ha un argument «estètic» narcisista («jo m’hi dedique i m’agrada; per tant, és bo»). Per això, de la mateixa manera que està mal vist que hom s’escandalitze quan Damien Hirst vol fer creure que una ovella tallada pel mig és art, els entusiastes dels moderns es miren amb menyspreu els comentaris adreçats contra la música «experimental».
Darrere d’aquests dos arguments —el d’autoritat i l’estètic— s’amaguen dos pressupòsits dels moderns que tothom mira de dissimular, i que tenen conseqüències gravíssimes. Els moderns veneren sobretot l’autor, la instància suprema que per a ells ho justifica tot. De la mateixa manera que la indústria musical mitifica fins a la patologia els intèrprets, els moderns idolatren l’autor, la voluntat del qual no qüestionen ni critiquen mai. Ni els moderns ni la indústria no tenen com a prioritat l’obra musical, o la seua posició d’intermediària en el procés comunicatiu entre el creador i l’oient, o el seu caràcter d’artefacte cultural que condensa la vida i les aspiracions de la nostra civilització. Si l’autor ha aconseguit construir-se la seua pròpia posició en la jerarquia d’autoritats de la professió, tot el que faça estarà justificat i s’haurà de lloar. La mateixa activitat, en mans d’un creador que no haja ascendit en l’escalafó de les autoritats, serà menyspreada o ignorada. Entre els moderns hi ha mites, i jerarquies entre els mites, com entre els amants del futbol o entre els seguidors del star system industrial. És suficient entrar en els seus fòrums a internet per a veure que poden ser sovint igual de mitòmans i de fanàtics que la resta. De fet, ells tenen el seu propi star system, i es miren amb despectiva condescendència els qui hi són aliens. Tant fa si hom els explica que vivim en una època de camelos intel·lectuals i artístics, d’engany institucionalitzat, de buidor disfressada d’intel·ligència alternativa. De res no serveix dir-los-ho, perquè ells en formen part. El que fan els gurus moderns s’ha de defensar a tot preu, a través de tota mena d’excuses i sofismes, tant si es tracta de fer una «simfonia» a base de retalls de clàssics com si es tracta de fer que quatre músics vomiten uns trèmolos absurds, acompanyats d’exclamacions en veu alta, des de quatre helicòpters; és igual si cal defensar un senyor que s’asseu en silenci davant un piano com si es tracta d’admirar-ne un altre que et fa consultar el Llibre dels canvis xinès per saber quines notes has de tocar; una vaca sagrada pot fer un quartet de cordes que dura sis hores i que pràcticament no té contrastos, o perpetrar una presumpta obra consistent en la gravació manipulada del soroll d’una locomotora; en fi, als moderns no els molesta gens ni mica que un dels seus «clàssics» aparega a l’escenari fent sonar un paraigua dintre d’una banyera, els sembla normal que un altre dels intocables pretenga crear música rellevant a partir de la teoria de Maxwell-Boltzmann sobre la cinètica dels gasos. És suficient formar part del grup dels escollits —o almenys de la secta selecta dels seus seguidors autoritzats— per a produir Merda d’artista amb tota la legitimitat.
I després es queixaran perquè el públic no vol veure’ls ni en pintura! Si precisament han entronitzat com a únic principi estètic recognoscible i compartit el culte a l’«originalitat» i al trencament de qualsevol mena d’expectativa intel·ligible! El dogma individualista del «llenguatge propi» i el culte a la personalitat artística els han situat en un món que no sols no és el del consumidor industrial de música, sinó ni tan sols el del melòman amb el gust ben format. Davant aquesta fixació obsessiva en l’«experimentació» sense progrés, en els «paisatges sonors» sense transmissió de cap sentit, davant aquesta deïficació de la inqüestionable voluntat de l’autor, davant el reduccionisme (la música convertida en un mer joc de timbres, per exemple) o davant la dissolució mateixa de la música com a comunicació (en favor de l’atzar, del soroll o de la matematització del procés creatiu), no sé per què s’estranyen de la defecció massiva del públic culte. La majoria dels moderns viuen de fons públics, pagats pel mateix no-públic a qui menyspreen per la seua pretesa ignorància i insensibilitat; encara haurien d’estar agraïts! D’una banda afirmen que tot és relatiu, que el gust és un fenomen mal·leable i que tot val; de l’altra, davant la indiferència hostil del públic enfront d’una música que no sols no li agrada sinó que ni tan sols no és capaç de percebre com a música, reivindiquen el criteri d’autoritat, també en el gust. Però tot arribarà, perquè en el pecat porten la penitència. Ja ho veurà qui ho veja.